Hjerte-lungeredning (HLR)

Nov 28th, 2008 | By | Kategori: Diverse

Riktig førstehjelp til bevisstløse er viktig og kan redde liv. Ved plutselig hjertestans kan god og tidlig igangsatt hjerte-lungeredning doble – kanskje tredoble – sjansen for at den som rammes skal overleve.

Førstehjelp til bevisstløse personer som puster normalt
(Retningslinjer gjelder fra 01.02.06)

Hvis den bevisstløse puster normalt, vet vi fra før at han/hun skal legges på siden. Det “nye” er at før du legger den bevisstløse på siden, skal du la vedkommende ligge på ryggen i ett minutt mens du holder luftveien åpen og forsikrer deg om at han/hun fortsatt puster normalt. Faren er at den bevisstløse ellers kan komme til å dø mens han/hun ligger i sideleie, uten at noen merker det.

Forklaringen er denne: Hvis hjertet stopper plutselig, fortsetter oftest pusten ennå en stund. Du kan lett bli lurt til å tro at dette er et livstegn og legge personen i sideleie. Hvis vedkommende har hjertestans, vil imidlertid pusten endre seg fort og bli alt annet enn normal. Hvis du er for rask med å legge den bevisstløse i sideleie, vil ingen starte HLR, og uten behandling går dødsprosessen sin gang.

Det som skjer, er følgende: Når en person får plutselig hjertestans, blir bevissthetssenteret i hjernen satt ut av funksjon på grunn av oksygenmangel etter få sekunder. Når hjertestansen har vart noen flere sekunder, vil også pustesenteret i hjernen slutte å fungere. Først da opphører normale pustebevegelser. Men kroppen vil ofte fortsatt i noen minutter prøve å skaffe seg nytt oksygen med dype gisp, hikst eller lignende refleksstyrte muskelbevegelser. Hvis du er det minste i tvil om den bevisstløse puster normalt, skal du varsle 1-1-3 og starte hjerte-lungeredning umiddelbart.

Hjerte-lungeredning på voksne Del l

  1. Undersøk om personen reagerer på tilrop og forsiktig risting. Hvis personen ikke reagerer, skal du forstå at han er bevisstløs og rope på hjelp.
  2. Åpne luftveien ved å bøye hodet til den bevisstløse noe bakover og løfte haka fram. Undersøk om den bevisstløse puster normalt. Ved normal pusting kan du;
    – se at brystkassen hever og senker seg i vanlig pustetempo.
    – høre luftstrøm når du holder øret ditt nær munnen til den bevisstløse, og samtidig kan du kjenne luftstrøm mot kinnet ditt.
  3. Oppretthold frie luftveier og se, lytt og kjenn etter pust i inntil 10 sekunder
    Hvis du mener at personen puster normalt…
  4. La personen bli liggende i samme stilling i ett minutt. Hold frie luftveier og overvåk pusten i løpet av dette minuttet.
  5. Hvis du er overbevist om at personen fortsatt puster normalt etter ett minutt, skal personen legges i
    sideleie.
  6. Ring 1- 1- 3 for å få råd og hjelp.

 

Hjerte-lungeredning på voksne del ll

  1. Undersøk om personen reagerer på tilrop og forsiktig risting. Hvis personen ikke reagerer, skal du forstå at han er bevisstløs og rope på hjelp.
  2. Åpne luftveien ved å bøye hodet til den bevisstløse noe bakover og løfte haka fram. Bruk inntil 10 sekunder på å undersøke om den bevisstløse puster normalt ved å se, lytte og kjenne etter pust.
    Hvis du mener at personen ikke puster normalt.
  3. Ring 1- 1- 3 umiddelbart for å få råd og hjelp. Om mulig, få noen andre til å ringe og start selv HLR!
  4. Start med 30 brystkompresjoner
    – Plasser håndroten midt på brystet til den bevisstløse
    – Plasser din andre hånd på oversiden av den første
    – Komprimer med to strake armer, rett ned mot brystet
    – Komprimer brystkassen hardt ned ca. 4-5 cm
    – Komprimer med en takt av 100/minutt
  5. Gi deretter 2 innblåsinger
    – Legg en beskyttende ansiktsduk over personens ansikt hvis du har
    – Åpne luftveien på nytt
    – Blås rolig inn til brystet hever seg
    – Innblåsingen skal kun ta ett sekund før du lar luften slippe ut
    – Gjenta prosessen på nytt for den andre innblåsingen
  6. Fortsett slik med 30 brystkompresjoner og 2 innblåsinger
    – Fortsett med HLR til profesjonell hjelp kommer

Viktig
Unngå opphold i brystkompresjonene! Disse skal foregå så kontinuerlig som mulig. Opphold i kompresjoner for å gi innblåsingene bør gjøres kortest mulig.

Kilde: Norsk Resuscitasjonsråd (NRR) et felles, faglig, nasjonalt referanseorgan.

Tags: , ,

Leave Comment

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/8/2/d/rekruttbatteriet.com/httpd.www/wp-content/themes/PRiNZ_BranfordMagazine_latest/branfordmagazine/comments.php on line 77

Er du et menneske, svar ja ja