Hjerte-lungeredning (HLR)
Nov 28th, 2008 | By Nordholm | Kategori: DiverseRiktig førstehjelp til bevisstløse er viktig og kan redde liv. Ved plutselig hjertestans kan god og tidlig igangsatt hjerte-lungeredning doble – kanskje tredoble – sjansen for at den som rammes skal overleve.
Førstehjelp til bevisstløse personer som puster normalt
(Retningslinjer gjelder fra 01.02.06)
Hvis den bevisstløse puster normalt, vet vi fra før at han/hun skal legges på siden. Det “nye” er at før du legger den bevisstløse på siden, skal du la vedkommende ligge på ryggen i ett minutt mens du holder luftveien åpen og forsikrer deg om at han/hun fortsatt puster normalt. Faren er at den bevisstløse ellers kan komme til å dø mens han/hun ligger i sideleie, uten at noen merker det.
Forklaringen er denne: Hvis hjertet stopper plutselig, fortsetter oftest pusten ennå en stund. Du kan lett bli lurt til å tro at dette er et livstegn og legge personen i sideleie. Hvis vedkommende har hjertestans, vil imidlertid pusten endre seg fort og bli alt annet enn normal. Hvis du er for rask med å legge den bevisstløse i sideleie, vil ingen starte HLR, og uten behandling går dødsprosessen sin gang.
Det som skjer, er følgende: Når en person får plutselig hjertestans, blir bevissthetssenteret i hjernen satt ut av funksjon på grunn av oksygenmangel etter få sekunder. Når hjertestansen har vart noen flere sekunder, vil også pustesenteret i hjernen slutte å fungere. Først da opphører normale pustebevegelser. Men kroppen vil ofte fortsatt i noen minutter prøve å skaffe seg nytt oksygen med dype gisp, hikst eller lignende refleksstyrte muskelbevegelser. Hvis du er det minste i tvil om den bevisstløse puster normalt, skal du varsle 1-1-3 og starte hjerte-lungeredning umiddelbart.
Hjerte-lungeredning på voksne Del l
- Undersøk om personen reagerer på tilrop og forsiktig risting. Hvis personen ikke reagerer, skal du forstå at han er bevisstløs og rope på hjelp.
- Åpne luftveien ved å bøye hodet til den bevisstløse noe bakover og løfte haka fram. Undersøk om den bevisstløse puster normalt. Ved normal pusting kan du;
– se at brystkassen hever og senker seg i vanlig pustetempo.
– høre luftstrøm når du holder øret ditt nær munnen til den bevisstløse, og samtidig kan du kjenne luftstrøm mot kinnet ditt. - Oppretthold frie luftveier og se, lytt og kjenn etter pust i inntil 10 sekunder
Hvis du mener at personen puster normalt… - La personen bli liggende i samme stilling i ett minutt. Hold frie luftveier og overvåk pusten i løpet av dette minuttet.
- Hvis du er overbevist om at personen fortsatt puster normalt etter ett minutt, skal personen legges i
sideleie. - Ring 1- 1- 3 for å få råd og hjelp.
Hjerte-lungeredning på voksne del ll
- Undersøk om personen reagerer på tilrop og forsiktig risting. Hvis personen ikke reagerer, skal du forstå at han er bevisstløs og rope på hjelp.
- Åpne luftveien ved å bøye hodet til den bevisstløse noe bakover og løfte haka fram. Bruk inntil 10 sekunder på å undersøke om den bevisstløse puster normalt ved å se, lytte og kjenne etter pust.
Hvis du mener at personen ikke puster normalt. - Ring 1- 1- 3 umiddelbart for å få råd og hjelp. Om mulig, få noen andre til å ringe og start selv HLR!
- Start med 30 brystkompresjoner
– Plasser håndroten midt på brystet til den bevisstløse
– Plasser din andre hånd på oversiden av den første
– Komprimer med to strake armer, rett ned mot brystet
– Komprimer brystkassen hardt ned ca. 4-5 cm
– Komprimer med en takt av 100/minutt - Gi deretter 2 innblåsinger
– Legg en beskyttende ansiktsduk over personens ansikt hvis du har
– Åpne luftveien på nytt
– Blås rolig inn til brystet hever seg
– Innblåsingen skal kun ta ett sekund før du lar luften slippe ut
– Gjenta prosessen på nytt for den andre innblåsingen - Fortsett slik med 30 brystkompresjoner og 2 innblåsinger
– Fortsett med HLR til profesjonell hjelp kommer
Viktig
Unngå opphold i brystkompresjonene! Disse skal foregå så kontinuerlig som mulig. Opphold i kompresjoner for å gi innblåsingene bør gjøres kortest mulig.
Kilde: Norsk Resuscitasjonsråd (NRR) et felles, faglig, nasjonalt referanseorgan.